Wednesday, November 30, 2005

I AMsterdam; snijden, roken en afval dumpen

St.JorisOndanks de tijdsdruk is de aanleg van de Noord-Zuidlijn een paradijs voor Amsterdamse archeologen. Op 8 m diepte graaft men nu in resten uit het jaar 1500. Als een diepte van 25 m onder NAP bereikt wordt, kunnen de onderzoekers inzicht krijgen in landschap en klimaat van honderdduizend jaar geleden.
In die oudste laag zullen geen sporen van menselijke bewoning meer gevonden worden. Maar dat hebben de Amsterdammers in later tijd ruimschoots goedgemaakt: in de haven is bij het laden en lossen scheepsmateriaal en handelswaar overboord gevallen en de Amstel werd gebruikt als stortplaats. Behalve veel botmateriaal (slachtafval) en aardewerk vallen een uitgebreide verzameling vijftiende-eeuwse messen op, een tinnen insigne van het schuttergilde met Sint Joris en de draak en een zeventiende-eeuwse tabaksdoos met daarop het gezicht op de stad vanaf het IJ, gezien vanaf de locatie in het Damrak waar het voorwerp ook is gevonden.

Tuesday, November 29, 2005

Boom scheidt beverpaar

Eén van de twee bevers in de Biesbosch is gisteren omgekomen als gevolg van een ongeval. Hij werd geraakt door een boomstam die hij zelf had doorgeknaagd.

In Nederland was de bever tot voor kort uitgestorven. In de periode 1988-1991 is in de Biesbosch een aantal families uit het Elbegebied (voormalig DDR) uitgezet. Hiervan was tot voor gisteren één stel over.
Tekeningen: Teun Baarspul

Liever dik dan dood


De zoetstof aspartaam, die vooral gebruikt wordt in lightproducten, blijkt een sterk kankerverwekkende werking te hebben. Ook de huidige toegestane hoeveelheid in Europa is al gevaarlijk. Dat toont Italiaans onderzoek aan. De onderzoekers pleiten voor een herziening van de Amerikaanse en Europese richtlijnen. Meer weten? Gezondheid.nl.

Sunday, November 27, 2005

Ondankbaarheidsdag

Duizenden Amerikaanse indianen vierden donderdag 'Antithanksgiving', om het verlies van hun land aan de Europese veroveraars te herdenken.

Amerikanen danken God met Thanksgiving voor de eerste oogst in het jaar 1621, nadat de eerste kolonisten met hulp van de indianen de winter hadden overleefd. Uit dank deelden de Europese immigranten toen een kalkoen met de indianen.

Volgens een indiaan van de Wailikie-stam was het een grote fout van de indianen om de Europeanen te helpen hun eerste winter te overleven. 'Zij hebben ons verraden zodra zij weer bij krachten waren', aldus de indiaan tijdens Antithanksgiving.








Taíno; het volk dat Columbus begroette. Ziekte, slavernij, oorlog en zelfmoord roeiden de oorspronkelijke bevolking van de grote en kleine Antillen bijna volledig uit binnen vijftig jaar na de komst van de Spanjaarden.

Tuesday, November 15, 2005

Komische Oper 50 m, Juden Mahnmal 500 m

Na zeventien jaar discussie heeft Berlijn eindelijk zijn Holocaust-monument ter nagedachtenis aan de vermoorde joden in Europa. Het ontwerp bestaat uit 2711 betonnen pilaren en heeft bijna 30 miljoen euro gekost. Een wandeling door dit labyrinth geeft bezoekers volgens de joods-Amerikaanse architect Peter Eisenman 'hetzelfde gevoel van desolatie en verlatenheid dat de slachtoffers van de holocaust destijds hadden'. Beetje buiten de zon gerekend...Lees verder

Een plekje gevonden in de hippe Kastanienallee en na een hapje en een napje als Hollandse fanclub naar Illicit.

Leraren Nederlands tekort

Het Nederlands is niet alleen erg populair in Duitsland maar ook in Frankrijk. In 25 jaar groeide daar het aantal basisscholen waar Nederlands wordt gedoceerd van nul naar 72. In het middelbaar onderwijs hebben 2500 Franse kinderen voor Nederlands als tweede taal gekozen: een verdubbeling in vergelijking met vijf jaar geleden. Op achttien Franse universiteiten volgen 1400 studenten Nederlands als hoofd- of bijvak. De vraag naar lessen Nederlands is in Frankrijk momenteel zelfs zo groot, dat er een tekort aan docenten Nederlands is. Lees verder...

Monday, November 14, 2005

Expositie Ingeborg Kurpershoek



Van 1 t/m 29 december exposeert Ingeborg Kurpershoek schilderijen, pasteltekeningen en collages in de Amstelkerk (Amstelveld 10). U bent van harte welkom bij de opening van de tentoonstelling op donderdag 1 december 2005 om 17.00 uur. De expositie wordt ingeleid door Judith Belinfante, hoofdconservator Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam.

Open: maandag t/m vrijdag van 9.00 - 17.00 uur (beide kerstdagen gesloten). Op verzoek is de kunstenares bij de tentoonstelling aanwezig. Tel: 020 – 420 60 66 / 06 – 2660 0957. E-mail: kurborg@hotmail.com.

Monday, November 07, 2005

Creatief met fonts



Duf als een kanarie? Word weer blij als een vis van het dierenalfabet van Roberto deVicq de Cumptich. Met de Bembo als bouwsteen maakte hij van 27 letters een hele dierentuin; Bembo's ZOO.

Sunday, November 06, 2005

Museum N8 beregezellig

Frutten we vorig jaar nog Fabergé look-a-likes in elkaar in de Hermitage, dit jaar gingen WIJ tijdens de N8 helemaal los op mini-Medusa's in het Allard Pierson Museum.



Mooi he, die wit-marmeren beelden? Wist je dat die in de oudheid beschilderd waren in kakelbonte kleuren? Verfresten op beelden van het Griekse eiland Aegina uit de vijfde eeuw voor Christus toonden dit aan. Vanaf 2/12 veel klassieke Kleur! in het Allard Pierson Museum. Wij zouden het kitch noemen; die Grieken kunnen nog heel wat leren van ons esthetisch ideaal!

Friday, November 04, 2005

Bijbel verslaat Nederlandse schrijvers

Met een grote meerderheid van stemmen is de Nieuwe Bijbelvertaling gekozen tot winnaar van de NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek 2005. Voor de prijs waren zes boeken genomineerd maar 71,6% van de 92 duizend stemmers koos voor de niet-genomineerd Nieuwe Bijbelvertaling. Het is de eerste keer dat een niet-genomineerd boek wint.