Wednesday, February 27, 2008

Dode hoek; rijd door rood

Vanmorgen is er weer een fietser zwaargewond geraakt als gevolg van een afslaande vrachtwagen. Een vrouw van rond de dertig wilde op het Nassauplein rechtdoor fietsen. Hebben nog steeds niet alle vrachtauto's een dodehoekspiegel, of kijken ze er niet in, vraag ik me dan af. In dit geval lijkt het erop of de bestuurder nog zat te pitten achter het stuur. Ook bij vergelijkbare dodelijke ongevallen in 2007 in Amsterdam, Haarlem en Den Haag bleek het vervoermiddel wel over de verplichte dodehoekspiegel te beschikken.

Dat Amsterdam pleit voor de invoer van de spiegel op bestelbussen en touringcars lijkt een stap in de goede richting, maar niet afdoende. Ook de poging bestuurders te doordringen van het bestaan van andere dan gemotoriseerde weggebruikers door fietsers voor de auto’s op te stellen in plaats van ernaast, biedt geen oplossing. Althans niet in Den Haag waar de vrachtwagen gewoon optrok, dwars over de fietser heen. Daarnaast beveiligde de stad als proef drie gevaarlijke kruispunten met een speciale spiegel aan het verkeerslicht.

De oplossing komt uit onverwachte hoek. Het Parool constateerde dat veel meer jonge vrouwen slachtoffer worden dan mannen. Een woordvoerder van de politie erkent dit: 'Jonge mannen zijn eerder geneigd door rood te rijden, en zijn daardoor de vrachtwagens meestal voor. Vrouwen wachten vaker tot het groen wordt.'

Daarmee is waarschijnlijk ook verklaard waarom deze jonge vrouw nog geen slachtoffer is geworden van afslaand vrachtverkeer. Door het rood, over de stoep, de hoek afslaan heeft ook zo z'n voordelen.

No comments: