Wednesday, September 10, 2008

Grafveld Sabi Abyad roept vragen op



Jarenlang zocht archeoloog Peter Akkermans naar de graven van volwassenen op Tell Sabi-Abyad. Tot 2005 waren er vrijwel uitsluitend graven van kinderen bekend. Sindsdien werden mondjesmaat ook volwassenen gevonden. Dit jaar is een volledige grafveld, daterend van 6200-6000 v. Chr. blootgelegd. Nooit eerder is in het Nabije Oosten een grafveld uit die tijd gevonden.
De botresten bleken ook nog eens veel vragen op te roepen. Zo lag een aantal skeletten niet in de gebruikelijke foetushouding maar met het hoofd ver naar achteren gestrekt. Dit zou kunnen wijzen op een epidemie van hersenvliesontsteking. Een andere groep betrof jonge mannen van wie de onderbenen vlak voor of na de dood gebroken waren. Wat hadden deze mannen misdaan? Van een derde groep lijken was de binnenkant van de borstkas zwart geblakerd. Waarschijnlijk was via de buikholte gloeiend stro in de borstkas gebracht, misschien om tuberculose uit te bannen.
Voor de determinatie van de vondsten riep opgravingsleider Peter Akkermans de hulp in van fysisch-antropoloog Liesbeth Smits. Een interview met beiden is te beluisteren bij VPRO's Noorderlicht.

Liesbeth Smits aan het werk op Sabi Abyad, 2007.

No comments: