Tuesday, January 03, 2006

Intelligente evolutie

Gekruizigde aap, CambodjaSoms zou het zo makkelijk zijn om creationist te zijn. Alhoewel, ook niet meer sinds een Amerikaanse federale rechter onlangs bepaalde dat het doceren van intelligent design op middelbare scholen onwettig is. "Breathtaking inanity" noemde hij het zelfs, 'adembenemend zinloos' (Ja, ik las eerst ook insanity.) Lees verder. Volgens paleontoloog Kevin Padian betekent de uitspraak dat 'as science, intelligent design is effectively dead'.
Niet in het doorgaans zo nuchtere Nederland. Onderwijsminister Van der Hoeven vroeg het afgelopen jaar aandacht voor de ontwerpgedachte en de KNAW organiseert een aantal bijeenkomsten rond het thema 'Geloof en wetenschap'. De discussie tussen zes wetenschappers over de vraag 'God of Darwin?' vormde daarvan op nieuwjaarsdag de aftrap. (Jammer dat Roebroeks ontbrak.)

Aap legt baby te slapen, Hs MMW, 10 F 50 101vVoormalig rector magnificus van de Vrije Universiteit Pieter Drenth is tegenstander de Intelligent Design-gedachte. 'De VU heeft 125 jaar worsteling achter de rug rond dit onderwerp. Ik kan wel zeggen dat de universiteit nu is geëmanicipeerd.' Niet iedereen aan de VU denkt daar zo over. Vijf moslimstudenten van de VU weigerden vorig jaar kennis te nemen van de evolutietheorie. Voor moslims die verder willen komen lijkt er echter niets anders op te zitten dan zich ook over te geven aan religieus opportunisme. 'Ik geloof niks van de big-bang of dat mensen van de apen afstammen,' zegt Youssef Elmassoudi, moslim en student geneeskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. 'Maar dat hindert mij niet om de evolutieprincipes te gebruiken in mijn werk.' Lees verder. Ook de EO emancipeert. Kon je die omroep tien jaar geleden nog horen beweren dat fossielen door de schepper in de grond gestopt zijn om de mens in verwarring te brengen, nu zendt dezelfde evangelische Walking with Caveman uit en nog wel rond de kerstdagen. Het is dus niet langer de evolutie zelf die wordt betwijfeld, het is de vraag of die is verlopen volgens een ontwerp of volgens toeval.

Wat ik daarvan vind? De aarde bestaat al 4,5 miljard jaar en zal het ook nog eenzelfde aantal jaren volhouden. Afgezet tegen een dag van 24 uur komt het bestaan van de mens overeen met luttele seconden. De hele ontwikkeling van de eerste muisachtige zoogdieren tot de mens heeft 65 miljoen jaar geduurd. Die ontwikkeling werd in gang gezet omdat de dinosauriërs het veld ruimden door een meteorietinslag. Zoiets, of de volgende ijstijd, overkomt de aarde ongetwijfeld opnieuw de komende 5 miljard jaar. Ter vergelijking; kakkerlakachtigen wachten al 300 miljoen jaar op hun kans. Wie weet hebben zij zich over een evolutionair uur optimaal aangepast aan de omstandigheden en geloven zij dat ze het ultieme ontwerp en eindpunt van de schepping vormen en voeren zij deze discussie opnieuw.

No comments: